پارچه لینن چیست؟ چه انواع و کاربردی دارد؟
لینن یا لنین؟
تلفظ درست این کلمه لینن است ولی در ایران اشتباها به آن لنین هم گفته میشود و در بازار این کلمه تبدیل به یک غلط مصطلح شده.
پارچه لینن چیست؟
لینن که به اشتباه به آن لنین هم گفته میشود، پارچهای مقاوم و سبکوزن است که از الیاف طبیعی و سلولزی ساقهی گیاه کتان ساخته شده است. گیاه کتان که شبیه پنبه است در همهی کشورهای جهان کشت میشود و بیش از ۶۰۰۰ سال است که برای تولید پارچه مورد استفاده میگیرد. پارچه های لینن در آبوهوای گرم و مرطوب، بسیار مطلوب هستند و برخلاف پنبه که رطوبت و گرما را در خود حفظ میکند، لینن به سرعت خشک میشود و در شرایط خیلی گرم، گرما را به خود جذب نمیکند. همچنین لینن این قابلیت را دارد که هوا را از منافذ خود عبور دهد و اصطلاحا تنفس میکند بنابراین یکی از خنک ترین پارچه ها محسوب میشود.
تاریخچه لینن
درست است که پارچه ی لینن چند سال ست که خیلی پرطرفدار شده ولی پارچهی جدیدی نیست و یکی از قدیمیترین منسوجات تولید شده توسط بشر میباشد که تاریخ آن ممکن است حتی بیشتر از قدیمیترین شواهدی که باستانشناسی مدرن کشف کردهاند، باشد.
برخی شواهد تاریخی نشان میدهد که استفاده از لینن به بینالنهرین باستان باز میگردد که استفاده از پوشاک کتانی بهطور عمده برای طبقهی حاکم بود. با توجه به آبوهوای مصر، لازم بود لباسی ابداع شود که در برابر اشعهی خورشید مقاومت کند و اجازهی خنکشدن سریع را بدهد. همین موضوع باعث شد تا کتان بهدلیل عدم حفظ رطوبتش به محبوبترین و باارزشترین پارچه در مصر تبدیل شود. در واقع مصریان باستان گاهی اوقات از پارچهی لنین بهعنوان یک نوع ارز استفاده میکردند و حتی برای کفنهای دفن و بستهبندی مومیاییها نیز آن را به کار میبردند.
لینن و محیط زیست
از خواص پارچهی لینن این است که آسیب کمی به محیطزیست وارد میکند. برخلاف منسوجات مصنوعی، پارچههای طبیعی مانند کتان زیستتخریبپذیر هستند، به این معنی که مولکولهای تشکیلدهندهی آنها بهجای چند قرن، ظرف چند سال دوباره جذب محیط اطراف میشوند. با این حال ممکن است اکثر تولیدکنندگان لینن استفاده از فرآیندهای ارزان قیمت را برای تولید این پارچه انتخاب کنند که باعث آسیب به محیط زیست شود.
چروک پذیری لینن
این پارچه بدلیل خاصیت ارتجاعی کمی که دارد، میتواند به راحتی چروک شود. این ویژگی جزو جدایی ناپذیر این پارچه است ولی نمیشود آن را یک نقص در نظر گرفت چرا که برخی افراد همین ویژگی لینن را بدلیل طبیعی بودن آن دوست دارند.
شستشوی لینن
پارچه های لینن هم با دست هم با ماشین لباسشویی قابل شستشو هستند. اما اگر روی آنها کار دست از قبیل نقاشی، گلدوزی، سوزن دوزی، و… انجام شده بهتر است با دست شسته شوند تا آسیب نبینند. دمای مناسب شستشوی این پارچه چهل درجه است. این پارچه ها هم با پودر و هم با مایع لباسشویی قابل شستشو هستند.
اتوکشی لینن
لینن بدلیل چروک پذیری بالایی که دارد بهتر است بعد از شسته شدن روی چوب لباسی آویزان شود و در جایی قرار گیرد تا به حالت صاف خشک شود. اینگونه اتوکشی آن راحت تر خواهد شد. برای اتوکشی هم حواستان باشد که لینن را بصورت خشک اتو نکشید چرا که علاوه بر سخت شدن کار اتوکشی، بافت پارچه ممکن است آسیب ببیند. پس یا از اتوی بخار استفاده کنید و یا لباس را درحالیکه مرطوب است اتوکشی کنید. دمای اتو را روی حرارت متوسط بگذارید. البته بسیاری از اتو ها درجه ی مخصوص اتوکشی پارچه های لینن را دارند که میتوانید ار آن استفاده کنید.
لینن و نقاشی روی پارچه
اگر قصد دارید هنر نقاشی روی پارچه را یاد بگیرید یا محصولات پارچه ای دارای نقاشی تولید کنید لینن یکی از مناسب ترین گزینه ها برای این کار است چرا که الیاف این پارچه به خوبی رنگ را به خود جذب میکنند و ظاهر خوبی به کار میدهند.
اگر میخواهید نمونه های نقاشی شده روی پارچه ی لینن را ببنید میتوانید از صفحه ی کراوات های لینن نقاشی شده زی دیدن کنید.
لینن و گلدوزی
همچنین پارچه ی لینن بدلیل استحکام و نداشتن خاصیت کشسانی برای گلدوزی هم پارچه ی مناسبی است. شما میتوانید برای ساخت لباس، رومیزی، و روتختی های گلدوزی شده از لینن استفاده کنید. برای دیدن نمونه دوخت های گلدوزی شده روی لینن میتوانید از صفحه ی کراوات های گلدوزی شده زی دیدن کنید.
آبرفت لینن
توجه داشته باشید که بارچه های لینن آبرفت دارند و پیش از دوخت حتما باید آبرفت آن ها گرفته شود. به این منظور در هر متر بین ۵ تا ۱۰ سانت پارچه را بیشتر از نیازتان بخرید. سپس آنرا در آب گذاشته و حدود یک ساعت به حال خود بگذارید. سپس از آب دربیاورید و بگذارید خشک شود. اگر آبرفت پارچه را پیش از برش و دوخت نگیرید، لباس شما بعد از اولین شستشو ممکن است کوتاه یا تنگ شود.
روی تمامی محصولات زی قبل از برش و دوخت، آبرفت گیری انجام میشود.
جمع بندی
بطور کلی پارچه لینن ویژگی های منحصر بفردی دارد که بعضی افراد آنها را دوست دارند و برخی نمیپسندند. اگر شما هم این پارچه را دوست دارید و قصد خرید لباسی از جنس لینن را دارید یا قصد دارید محصولاتی از جنس لینن تولید کنید لازم است مطالبی که در این مقاله مطرح شد را بخوانید سپس تصمیم بگیرید که لینن برای شما انتخاب مناسبی هست یا خیر.
پایان مقاله